Gå til indhold
©  Foto:

Aars - kunst, kultur og Per Kirkeby

Aars er Vesthimmerlands hovedby og ligger omtrent midt mellem Viborg i syd og Aalborg i nordøst i et bakket morænelandskab, der afvandes til Limfjorden af Halkær Å. Byen har et betydeligt opland til de nærmeste større byer i Vesthimmerland nemlig Løgstør, Farsø og Aalestrup.  

Kulturhistoriske- og kunstneriske oplevelser i verdensklasse

Udvalgte oplevelsesforslag:

Historien om Aars

Aars er tidligere en stationsby, hvor jernbanen var fra Hobro til Løgstør, og blev siden baneforbundet med flere større byer. I 1890´erne blev byen jernbaneknudepunkt, da Himmerlandsbanerne i 1893 åbnede med Hobro-Løgstør-banen og Viborg- Aars- banen via Aalestrup. Aars- Nibe- Svenstrup- banen blev anlagt i 1899 og i 1910 forlænget til Hvalpsund. Jernbanerne skabte grundlag for en kraftig befolkningsvækst i Aars, og byens kirke var derfor blevet for lille i forhold til sognets medlemmer. Derfor blev det besluttet at udvide kirken. 

Godstrafikken på Viborg- Løgstør- Banen ophørte i 1999, og jernbanestrækningen blev til Himmerlandsstien, som blev etableret i 2006. Himmerlandsstien også kaldet Hærvejen strækker sig over en 69 km lang banestrækning, og er en natur-, gang- og cykelsti. 

Aars er det kommunale administrationscentrum i Vesthimmerlands kommune og i byen finder du rådhuset, hvor Vesthimmerlands borgmester holder til. 

Vesthimmerlands Musikhus ALFA ligger i Aars, og er ramme for hele egnens musikliv. ALFA står for byerne Aalestrup, Løgstør, Farsø og Aars. Musikhuset er designet af Per Kirkeby. Vesthimmerlands messecenter ligger også i Aars, og har gode rammer for events, messer og kulturelle begivenheder. 

Aars er i dag en driftig handelsby og efterhånden også en uddannelses by, hvor der både ligger Handelsskole, Vesthimmerlands Gymnasium og Landbrugsskole. 

Aars by har en helt særlig arkitektur, billedkunstneren Per Kirkeby har siden 1980 præget Aars fysiske fremtoning. Han har udført skulpturer og udsmykningsopgaver i byen, men særlig markante er de værker, der er udført i murværk. Der findes ingen andre byer i Danmark med så mange skulpturelle spor af Per Kirkeby i det offentlige rum som i Aars. 

I Aars finder man et eksempel på en stor kunstners indflydelse på byens udvikling gennem en 30 års periode. Den første arkitektopgave kom, da Kirkeby, i samarbejde med arkitekten Jens Bertelsen, fik overdraget opgaven med at udvide Vesthimmerlands Museum. Vesthimmerland museumsforening blev stiftet i 1920. Kirkeby har opført de fire-seks meter høje murstensskulpturer i rundkørslen ved byens indfaldsveje i 2006.  

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

Destination Himmerland © 2023
Danish