©  Foto:

Aggersborg ringborg UNESCOS Verdensarv

Aggersborg er Danmarks største ringborg og selvfølgelig en del af det fornemme selskab på UNESCOS Verdensarvsliste. Aggersborg er imponerende - ikke mindst dens placering.

Aggersborg Ringborg er en imponerende vikingeborg beliggende i det nordvestlige hjørne af Himmerland - og er faktisk den største af Danmarks 5 ringborge. Aggersborg har fået den ærefulde optagelse på UNESCOs Verdensarvsliste. Denne betydningsfulde arkæologiske perle stammer fra vikingetiden og repræsenterer en afgørende del af Danmarks kulturelle arv.

Bygget i det 10. århundrede under Harald Blåtands regeringstid, er Aggersborg Ringborg kendt for sin imponerende runde form og strategiske beliggenhed helt ud til Limfjorden med mulighed for handel og udsyn til besøgende fra vandsiden. UNESCO-anerkendelsen hylder Aggersborg for dens historiske betydning som centrum for vikingesamfundets politiske og sociale aktiviteter.

Besøgende i dag kan udforske de velbevarede volde og opleve fortidens atmosfære, der gør Aggersborg Ringborg til en unik destination på UNESCOs prestigefyldte liste. Det er en ære at se denne historiske skat anerkendt globalt, hvor den kan inspirere kommende generationer og udbrede kendskabet til vores fælles fortid.

 
Aggersborg, der ligger kun 2 km nord for Løgstør, har udsigt ud over landskabet og Limfjorden. Udsigten er intet mindre end storslået og forklarer borgens placering. På stedet findes informationsskilte, som på dansk, engelsk og tysk fortæller om stedet og historien, og der er ligeledes et mindre udstillingshus med en informativ og børnevenlig udstilling. Digitalt kan borgen opleves via app’en ”Aggersborg”, der virker som et vindue til fortiden.

Find app'en til android her - og til Apple her! 


Ringborgens dimensioner er markeret gennem en genskabt vold. En græssti på volden indbyder til en gåtur forbi den fredede herregård, Aggersborggård, hvorfra der er en smuk udsigt til fortidens overfartssted over Limfjorden. I Aggersborg Kirke findes runeinskriptioner fra 1200-tallet. 

Hvert år i juli måned er Vesthimmerlands Museums guider dagligt at finde på borgområdet, hvor de i øjenhøjde fortæller om stedets historie og tilbyder to daglige rundvisninger. I sensommeren er det muligt at opleve vikingetidens håndværk på tætteste hold, når der sidste weekend i august holdes vikingehåndværkertræf.

Se program og mere info ved Vesthimmerlands Museum

 

Historien omkring ringborgen 

Aggersborg er den ældste af vikingetidens ringborge. Opført på en bakkeskråning ved et af Limfjordens smalleste steder fremstod den markant i landskabet som et enormt bygningsværk med 48 langhuse inden for volden. Aggersborg skiller sig ud ved at være markant større end de fire andre danske ringborge, hvilket må skyldes dens strategiske placering ved datidens vigtigste trafikale livsnerve, Limfjorden. Fra borgen kunne færdslen og handlen mellem øst og vest, nord og syd kontrolleres.

Allerede inden borgen blev bygget, var her fra før 700-tallet en livlig handelsplads med en fremtrædende stormandsgård. Efter ringborgen blev opgivet, blev arealet en kongsgård. Efter ringborgens forfald forblev området i kongemagtens hænder, og en kongsgård opstod. I dag udgør den nuværende fredede herregård, Aggersborggård, den sidste del af Aggersborgs lange historie. Aggersborg og Vesthimmerland forbindes med historien om magtens landskab i vikingetiden. Arkæologiske fund fra området viser egnens tætte forbindelse til kongemagten og den handelsrigdom, som knyttede sig til Limfjorden 

Læs mere om Aggersborg Ringborg her 

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

Destination Himmerland © 2023
Danish