©  Foto:

Johannes V. Jensen - mindesten

På en lille rasteplads syd for Farsø, gemt væk fra vejen af træer og buske, finder man i idylliske omgivelser mindestenen for Danmarks største forfatter, Nobelprismodtager og bysbarn, Johannes V. Jensen.

Johannes V. Jensen blev født i Farsø i 1873, men flyttede som stor dreng fra byen. Han var dog jævnligt på besøg i barndomsbyen, og her kunne man næsten altid finde ham sidde på en lille gravhøj lidt syd for Farsø med udsigt over vidtstrakte heder – en gravhøj, som i dag fortsat ligger lige bag mindestenen, hvor der nu er sprunget skov op omkring. Det fortælles endda, at Johannes ved en enkelt lejlighed påstod, at han kunne høre Vesterhavets voldsomme bølger fra højen.

Monumentet er lavet af en 11 ton tung granitsten, som blev fisket op af Kattegat, og herefter blev fragtet på ladvogn til sin nuværende placering.

Et telt blev efterfølgende rejst over stenen, og billedhugger, professor Mogens Bøggild, brugte her langt størstedelen af sine døgn i 1959-60 med at hugge mindestenen i læ for vejr og vind.

I 1960 blev stenen offentliggjort, og på stenens vestlige side finder man et relief, der forestiller dyreflokke på vandring, som Bøggild har fundet inspiration til i Johannes’ roman ”Den lange rejse”. På den østlige side af stenen er indhugget en strofe fra Johannes’ Danmarkssangen 1925 ”Hvor smiler fager den danske kyst”.

Familien ønskede ikke, at Johannes V. Jensens navn var at finde på stenen.

Hele området omkring mindestenen og gravhøjen er i dag fredet.

Et kulturelt besøg her er helt oplagt, når man er nær Farsø – og besøger man det lokale Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet, er det næsten et must før eller efter besøget, og giver et fantastisk helhedsindtryk af Johannes V. Jensens liv og betydning.




Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish