©  Foto:

Mariager - Byens historie

Mariager er en af Danmarks mindste købstæder. Indtil omkring år 1410 var Mariager kun et lille fiskerleje og færgested på vejen mellem Randers og Aalborg.

Når man besøger Mariagers smukke bymidte, er man ikke i tvivl om, at man har ramt en tidslomme. Her har tiden stået stille de sidste 400 år.

Mariagers bymidte vidner om en lang historie, en købstad og en særpræget oase. Mariager, Rosernes by, med brosten, bindingsværkshuse prydet med roser og flere torve er en ægte perle, der er passet og plejet. En levende attraktion for turisten og et privilegium for de gæstfrie borgere. 

Mariager by er en mindre by og købstad med 2500 indbyggere. Mariager – ”Marias ager” opkaldt efter Jomfru Maria - var før klostrets grundlæggelse (ca. år 1410) kun et lille fiskerleje og færgested på vejen mellem Randers og Aalborg.

 

Det Gamle Rådhus 

Det gamle Rådhus fra 1822 ligger smukt og majestætisk midt på Torvet i Mariager. Rådhuset er i dag prydet med et flot ur, byens vartegn ”Tranen” samt skrift i guld med 2. linje i ”Jydske Lov”:

”Var ei lov i lande da havde hver meest som meest maatte gribe”.

Bygningen har for nylig været under en kæmpe renovering, hvor man tilmed har formået at skabe en smuk bryllupssal i det tidligere sognerådsformands- og borgmesterkontor. Lokalet er indrettet i en gammel stil, således at det passer perfekt ind i bygningens historie, der går helt tilbage til år 1822. 

Ønsker man at blive gift på Det gl. Rådhus i hjertet af "Rosernes by" Mariager, kan dette sagtens lade sig gøre. 

Læs mere her!

 

Mariager Klosterkirke 

Birgittinerklostrets grundlæggelse i ca. 1446 betød en opblomstring af handel og håndværk og gav i 1592 Mariager købstadsrettigheder.

Birgittinerklosteret var et nonnekloster af Birgitterordenen, og var et af de mægtigste i Jylland.

Grundlæggelsen af klosteret skabte stor vækst i byen, da den blev et yndet udflugtsmål for tusindvis af andagtssøgende adelsfolk. Derfor blev der grundlag for flere herberger og gæstgiverier. Med klosteret kom også den imponerende klosterkirke – som dengang var 4 gange større end i dag.

Det, der er tilbage i dag, undgik nedrivning ved en ombygning i 1788-1789.

 

Fra købstad til industri

Efter Reformationen og nedlæggelsen af klostret mistede Mariager en stor del af sin betydning. Som et plaster på såret fik byen i 1592 købstadsrettigheder. Dengang havde byen kun 4-500 indbyggere.

Fra købstadsperiodens driftige handels- og håndværksliv er der bevaret mange bygninger. Det er dem, som i dag kan nydes ved en tur rundt i byens brostensbelagte gader.

Industrialiseringen kom først til Mariager omkring 1960. Mest kendt er Akzo Nobel, en kæmpe saltfabrik, som er den eneste af sin art i Skandinavien. Saltet har sin helt egen historie og betydning for Mariager.

Men heldigvis gik den voldsomme industrialiseringsbølge, der ramte mange byer af samme størrelse, Mariagers næse forbi – og takket være det, kan man i dag fortsat opleve brostenene, de gamle huse m.m.

 

Oplevelser for alle

Byen er godt forsynet med special- og dagligvarebutikker, fine spisesteder og gode overnatningsmuligheder. Byens største turistattraktion er Mariager Saltcenter, der ligger på havnen. Her kan man lære alt om saltets historie og anvendelse, besøge en underjordisk saltmine og afprøve vandets bæreevne i ”Det Døde Hav”, der er et badebassin med 37 gr. varmt saltvand. Mariager Saltcenter er et oplevelsescenter for hele familien.

Byens og egnens historie fortælles også på Mariager Museum og kan ved selvsyn fornemmes i den imponerende Mariager Klosterkirke. På det hyggelige torv ligger det atmosfærefyldte Hotel Postgården, hvis ældste bygning er fra 1700-tallet.

I sommermånederne er der mulighed for en tur med Mariager-Handest Veteranjernbane - en naturskøn tur på 15 km. Stationen ligger på havnen, og her finder man også ”hjuldamperen” Svanen, der dagligt sejler ture på Mariager Fjord. Der er mulighed for at kombinere veterantoget, Svanen og en bus på ”Trekantruten”.

Naturen omkring Mariager giver også gode muligheder for vandreture, cykelture, lystfiskeri og sejlads.

Fra Hohøj, Skandinaviens største bronzealderhøj, er der en pragtfuld udsigt.

 

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish