Gå til indhold
Aggersborg - ringborg
Fyrkat Ringborg

Himmerlands Ringborge

- en del af UNESCOs Verdensarvsliste

Danmarks vikinger - en del af Verdensarvslisten

De fem ringborge i Danmark er blevet UNESCO-certificerede og dermed en del af Verdensarvslisten.

I Himmerland har vi to ringborge. Aggersborg i det nordvestlige Himmerland, som faktisk er den første og største ringborg i Danmark. Den anden er Fyrkat, der ligger i Hobro og hvor der sommeren over er flere aktiviteter samt en hel rekonstrueret landsby, hvor man kan opleve "levende" vikinger, der arbejder i værkstederne og lever som i gamle dage.

I september 2023 blev ringborgene en del af UNESCOs Verdensarvsliste-certificerede - og har dermed enestående betydning og betragtes som verdens kulturelle arv. Kom til Himmerland og besøg ringborgene og oplev Vikingetidens kultur helt tæt på.

Tapet afstandsstykker - Destination Himmerlands stregtegninger

Program for fejringen af UNESCO nomineringen

Nu er det officielt! Himmerlands to ringeborge er en del af UNESCOs Verdensarvsliste, og det skal fejres 30. september - både ved Aggersborg og Fyrkat ringborg.

Se programmerne her nedenfor.

Aggersborg

Foto:Vesthimmerlands Museum

Aggerborg Ringborg

Kl. 12.00: Velkomst og taler ved bl.a. borgmester, Per Bach Laursen 

Efterfølgende flere taler og aktiviteter:

 • Guidet rundvisning på borgen ved museumsinspektør, Simon Kjær Nielsen
 • For børnene er der introduktion til gådejagt og Aggersborg app’en
 • Premiere på StoryHunt - få den stærke historie om Aggersborg på din egen mobiltelefon
 • Mød Vesthimmerlands Museums arkæologer, oplev hvordan de arbejder, se markeringen af ét af Aggersborgs 48 langhuse og hør om udgravningerne
 • Besøg herregårdsladen på Aggersborggård, hør om den særlige konstruktion og smag på Vesthimmerland
 • Museumsinspektør Sidsel Wåhlin fortæller om en helt særlig sten, som står lige uden for kirkens hovedindgang
 • Kamp og krigskunst ved vikingegruppen Ihwar

Og meget meget mere.....!

Se programmet her

Fyrkat ringborg

Foto:Destination Himmerland

Fyrkat Ringborg

Kl. 11.00: Musik og anden underholdning i langhuset

Kl. 12.00: Velkomst og taler ved blandt andet museumsdirektør, Lars Christian Nørbach, Nordjyske Museer og ved Borgmester Mogens Jespersen

 • Opstilling af 301 personer på ringborgens vold - borgen bemandes med vikinger, der er bevæbnet med farvestrålende vimpler
 • Gratis vikingeinspireret mad til alle fremmødte
 • Vikingelege for de legesyge, styrkeprøve og holmgang
 • Museumsinspektør Anne Mette Pedersen fortæller om Vølvens grav ved Fyrkat
 • Arkæolog Torben Sarauw fortæller om de mange spændende fund
 • Museumsdirektør Lars Nørbach fortæller om planerne for Fyrkat Møllegård

Der kører shuttlebusser fra Hobro by til ringborgen tur/retur kl. 10.30-16.15. Busstop ved Fyrkat, AMBU-pladsen og Hobro busterminal. Ingen parkering ved Fyrkat. 

Festlighederne arrangeres i samarbejde med Fyrkatspillet og Hobro by. 

Se programmet her

I Himmerland er der rig mulighed for at gå på opdagelse i vikingernes historie. Vil du opleve den imponerende vikingetid kan du besøge Himmerlands to ringborge i Aggersborg og ved Fyrkat. Aggersborg er den ældste og største af Danmarks 5 ringborge. Både Aggersborg og Fyrkat ringborge ligger strategisk godt placeret ved hhv. Limfjorden og Mariager Fjord. Herfra kunne vikingerne gøre deres handel via deres vigtigste trafik- og livsnerve - nemlig ad fjordene. 

Begge ringborge er i dag markeret med en omkredsene jordvold, hvori de oprindelige langhuse er markeret med sten. Fyrkat bestod af 16 huse og Aggersborg af 48. Udenfor volden ved Fyrkat kan et rekonstrueret langhus ses. 

Ved Vikingemuseum Fyrkat ved Hobro kan du møde vikinger hele sommerhalvåret, som tager der tilbage til den tid, hvor Kong Harald Blåtand og hans vikinger herskede og reagerede i Scandinavien. Oplev vikingerne dyste og alle deres hverdagssysler. I kan både opleve vikingerne kæmpe og træne, men også se dem lave vikingerne hverdagssysler - fx se smeden hamre og støbe, se konerne farve tekstil, smage på vikingemad, prøve at skyde med bue og pil og meget andet.

Vikingehorn

 

Meget mere viking...

I Danmark er der fundet 5 ringborg i alt - og sammen er de med i opløbet om en fornem plads på Verdensarvslisten. Det bliver fejret alle fem steder i Danmark, hvis dette skulle blive en realitet. Det afgøres i løbet af september 2023.

Foruden Fyrkat og Aggersborg findes også Nonnebakken, Borgring og Trelleborg. 

De er alle en del af den samme fortælling om Harald Blåtands ambitioner om at sikre magten og opruste ringet i forbindelse med presset fra den tysk-romerske kejser Otto II og andre trusler udefra.

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

Destination Himmerland © 2023
Danish