Vikingemuseet Fyrkat
Tag med på en rejse tilbage til år 980, da Harald Blåtand regede Danmark, og få et unik indblik i vikingernes liv hos Vikingemuseet Fyrkat.
Danmarks vikinger - en del af Verdensarvslisten
De fem ringborge i Danmark er blevet UNESCO-certificerede og dermed en del af Verdensarvslisten.
I Himmerland har vi to ringborge. Aggersborg i det nordvestlige Himmerland, som faktisk er den første og største ringborg i Danmark. Den anden er Fyrkat, der ligger i Hobro og hvor der sommeren over er flere aktiviteter samt en hel rekonstrueret landsby, hvor man kan opleve "levende" vikinger, der arbejder i værkstederne og lever som i gamle dage.
I september 2023 blev ringborgene en del af UNESCOs Verdensarvsliste-certificerede - og har dermed enestående betydning og betragtes som verdens kulturelle arv. Kom til Himmerland og besøg ringborgene og oplev Vikingetidens kultur helt tæt på.
Nu er det officielt! Himmerlands to ringeborge er en del af UNESCOs Verdensarvsliste, og det skal fejres 30. september - både ved Aggersborg og Fyrkat ringborg.
Se programmerne her nedenfor.
Foto:Vesthimmerlands Museum
Aggerborg Ringborg
Kl. 12.00: Velkomst og taler ved bl.a. borgmester, Per Bach Laursen
Efterfølgende flere taler og aktiviteter:
Og meget meget mere.....!
Foto:Destination Himmerland
Fyrkat Ringborg
Kl. 11.00: Musik og anden underholdning i langhuset
Kl. 12.00: Velkomst og taler ved blandt andet museumsdirektør, Lars Christian Nørbach, Nordjyske Museer og ved Borgmester Mogens Jespersen
Der kører shuttlebusser fra Hobro by til ringborgen tur/retur kl. 10.30-16.15. Busstop ved Fyrkat, AMBU-pladsen og Hobro busterminal. Ingen parkering ved Fyrkat.
Festlighederne arrangeres i samarbejde med Fyrkatspillet og Hobro by.
Læs mere om de to ringborge her.
I Himmerland er der rig mulighed for at gå på opdagelse i vikingernes historie. Vil du opleve den imponerende vikingetid kan du besøge Himmerlands to ringborge i Aggersborg og ved Fyrkat. Aggersborg er den ældste og største af Danmarks 5 ringborge. Både Aggersborg og Fyrkat ringborge ligger strategisk godt placeret ved hhv. Limfjorden og Mariager Fjord. Herfra kunne vikingerne gøre deres handel via deres vigtigste trafik- og livsnerve - nemlig ad fjordene.
Begge ringborge er i dag markeret med en omkredsene jordvold, hvori de oprindelige langhuse er markeret med sten. Fyrkat bestod af 16 huse og Aggersborg af 48. Udenfor volden ved Fyrkat kan et rekonstrueret langhus ses.
Ved Vikingemuseum Fyrkat ved Hobro kan du møde vikinger hele sommerhalvåret, som tager der tilbage til den tid, hvor Kong Harald Blåtand og hans vikinger herskede og reagerede i Scandinavien. Oplev vikingerne dyste og alle deres hverdagssysler. I kan både opleve vikingerne kæmpe og træne, men også se dem lave vikingerne hverdagssysler - fx se smeden hamre og støbe, se konerne farve tekstil, smage på vikingemad, prøve at skyde med bue og pil og meget andet.
I Danmark er der fundet 5 ringborg i alt - og sammen er de med i opløbet om en fornem plads på Verdensarvslisten. Det bliver fejret alle fem steder i Danmark, hvis dette skulle blive en realitet. Det afgøres i løbet af september 2023.
Foruden Fyrkat og Aggersborg findes også Nonnebakken, Borgring og Trelleborg.
De er alle en del af den samme fortælling om Harald Blåtands ambitioner om at sikre magten og opruste ringet i forbindelse med presset fra den tysk-romerske kejser Otto II og andre trusler udefra.